Jocul de șah nuclear

SUA va pierde oricum în confruntarea cu Coreea de Nord. Dacă va ataca și nimici Coreea de Nord, va fi țara agresivă, condusă de un președinte agresiv. Care rade tot. Nimeni nu iubește agresivitatea. Nici războiul. Atenție, mai ales dacă este război nuclear. 

Deci va câștiga teren o țară pașnică. Cine? China. Care se află exact în spatele competitorului său (China este cel mai mare creditor al Statelor Unite) și așteaptă numai un moment de slăbiciune, pentru a trece pe primul loc. În urma ei, va face, timidă și romantică și Rusia un pas înainte.

Dacă va scăpa o rachetă nucleară nord-coreeană de barajele anti-rachetă, va fi dezastru. Tot pentru SUA.

Dacă Statele Unite nu vor ataca, vor pierde din nou. Vor arăta că un purice, cum este Coreea de Nord, poate înfrunta un elefant fără să pățească nimic. Deci elefantul va pierde din putere. Și Pakistanul are arma nucleară. Și India. Și multe alte țări. Dacă Coreea de Nord demonstrează că poate înfrunta Statele Unite fără urmări, Statele Unite pierde poziția de lider mondial. Vor cădea brusc, din poziția de stăpân puternic, în cea de coleg de joacă, de tachinare, de tras de urechi. În joacă, așa. Oricum nu pățești nimic.

Deci, acum se joacă un joc de șah, cu miză mare. În care China și Rusia sunt regele și regina. Iar Trump și Kim Jong Un, nebunii.

Oricum rușii au fost mereu cei mai buni la șah.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca