Cei mai mari dusmani ai tăi

Cei mai mari dusmani ai tăi

Sunt frica și obișnuința

Tot ceea ce este nou este potențial rău. Deci trezește instinctul de conservare, deci frica. Și atunci rămâi pe loc.

Ți-e frică de nou, de necunoscut? Vei rămâne mereu ceea ce ești și e păcat. 

Vei merge mereu la Marea Neagra între 1 și 15 august. Ai putea face altceva, dar ai putea fi mâncat în același timp. Și atunci încarci mașina și mergi în aceeași Mamaia, în aceeași perioadă.

Te-ai îndrăgostit în Vamă? Vei merge mereu acolo, ca să regăsești experiența originară și să repeți la nesfârșit momentul care te-a făcut fericit acum cât timp? Și, prin această acțiuni speri că vei fi ferit de viitoare evenimente plăcute. Mergi în același loc, cu aceeași fată, performezi aproximativ aceleași acțiuni, deci vei fi ferit de evenimente/suprize neplăcute, pentru că nu s-au întâmplat nici în trecut când ai performat respectivele acțiuni.

Fals.

Rutina aduce evenimente neplăcute. Persoana de lângă tine va acumula experiențe asemănătoare care îi vor genera frustrări și, în final, asta va genera evenimente neplăcute.

Suntem membri ai Uniunii Europene. Putem călători oriunde în UE (ceea ce mulți nu pot), diversitatea, noul îți vor aduce stabilitatea și liniștea, nu rutina.

Rutina, liniștea, confortul te vor duce spre o explozie lentă și chinuitoare care, în final, va însemna boală, urâțenie, moartă sufletească.

Și tehnică: fă o listă ci lucrurile de care ți-e cel mai frică. 1, 2, 3, 4, 5 etc.

Apoi, fă-le!

Ți-e frică să mergi în Africa? Du-te! Ți-e frică de înălțimi? Urcă-te pe cel mai înalt bloc și uite-te în jos.

E stresant, e mai bine să stăm în rutina liniștitoare. Dar, dacă vei performa acțiunea care te sperie cel mai mult din listă, se va întâmpla un singur lucru: viața ta se va schimba radical. În bine. Creierul tău va revizui lista lucrurilor de care ți-e frică și va schimba standardele. Care vor fi mult mai sus. Și îți va cere imperativ să-ți modifici standardele. Te va obliga să te miști, să te schimbi, să trăiești…

Dacă ai 20-30 de ani, nu trăi viața ca prima zi de vacanță. În care ultima zi este departe, deci nu trebuie neapărat să-ți faci griji. Va veni ultima zi de vacanță pentru că numărul zilelor vieții noastre este limitat. Va veni brusc, ca ultima zi pe care o petreci în Vamă, înainte să iei trenul din Mangalia spre București. Numai că nu te vei mai întoarce niciodată în Vamă. Nu ai vrea să vezi Beauleu-sur-Mer înainte să mori?

Și închei: când m-am întors din Franța, m-a adus acasa un taximetrist francofon. Am stat mult de vorbă cu el. Am încercat să-l fac să viziteze Coasta de Azur. I-am spus că îl voi ajuta cu tot, cazare ieftină, locuri unde să mănânci ieftin, ca în România, tot. I-am spus că în supermarket prețurile sunt fix ca la noi. A fost foarte entuziasmat, am stat o oră de vorbă în fața blocului meu. A zis că mă sună ca să facă drumul vieții lui pe Coasta de Azur. Nu m-a mai sunat. Au învins rutina și frica.

Tu ce vei face cu viața ta?

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca