De ce sunt clujenii anti-Untold

Scriu din perspectiva unui clujean, născut și crescut la Cluj-Napoca.

  1. Clujenii sunt oameni așezați. Ei au iubit întotdeauna orașul în această formă: liniștit, fără aglomerație, fără zgomot, o oază de liniște. Clujenii au ajuns minoritari în Cluj, tot așa cum vamaioții au ajuns minoritari în Vama Veche.  În ultimii ani, Clujul a fost supra-extra-populat cu oameni din toate părțile țării. Așa cum spunea profesorul meu de română, domnul Langa, Dumnezeu să-l odihnească: “s-a peizănit Clujul”.
  2. Clujenii și ardelenii, în general, sunt rockeri. Formația Compact era primită cu religiozitate la Cluj. Dacă Untold ar fi fost un festival de rock, așa cum te aștepți să se întâmple într-un oraș medieval, ar fi fost primit cu brațele deschise.
  3. Pentru o parte dintre clujeni, Untold înseamnă mii și mii de oameni care sufocă orașul (am văzut recent un video cu o tipa ieșită pe jumătate din mașină care urla de fericire pe străzi dupa concertul cu Armin van Buuren – nu așa ceva vor să vadă clujenii), iar pentru o altă parte înseamnă bani, mulți bani, care le intră în buzunare. A doua categorie este cea care s-a lăcomit și la Caritas, dar, așa cum am spus, clujenii sunt în minoritate în Cluj, în acest moment.
  4. Boc încearcă să bucureștenizeze Clujul. După ce a avut eșecul vieții sale ca premier (poate pe nedrept, pentru că a acceptat să fie patronat fără rezerve de Băsescu), s-a retras la Cluj, pe care vrea să-l transforme într-un București și să-și ia revanșa în fața națiunii. Numai că umflă prea mult o minge care se va sparge. Clujenii adevărați au fost încântați să vadă că se modernizează Clujul, lăsat la 1900 de Funar, dar acum încep să înțeleagă că se transformă într-un fel de “circ”, cum ar spune ei, ceea ce nu le place. Clujul este un oraș medieval liniștit, cu oameni molcomi și la locul lor. În acest context, mă întreb cât la sută dintre participanții la Untold sunt clujeni (născuți în Cluj) și câți sunt studenți veniți la studii în Cluj, cât la sută sunt din alte orașe ale României, în special din București etc. Rezultatul mă face să mă gândesc la un singur lucru: Boc va face poc la Cluj, pentru că a umflat mingea prea tare, iar clujenii îl vor rejecta. Și își vor relua orașul medieval liniștit.

 

4 Replies to “De ce sunt clujenii anti-Untold”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *