De ce sunt clujenii anti-Untold

De ce sunt clujenii anti-Untold

Scriu din perspectiva unui clujean, născut și crescut la Cluj-Napoca.

  1. Clujenii sunt oameni așezați. Ei au iubit întotdeauna orașul în această formă: liniștit, fără aglomerație, fără zgomot, o oază de liniște. Clujenii au ajuns minoritari în Cluj, tot așa cum vamaioții au ajuns minoritari în Vama Veche.  În ultimii ani, Clujul a fost supra-extra-populat cu oameni din toate părțile țării. Așa cum spunea profesorul meu de română, domnul Langa, Dumnezeu să-l odihnească: “s-a peizănit Clujul”.
  2. Clujenii și ardelenii, în general, sunt rockeri. Formația Compact era primită cu religiozitate la Cluj. Dacă Untold ar fi fost un festival de rock, așa cum te aștepți să se întâmple într-un oraș medieval, ar fi fost primit cu brațele deschise.
  3. Pentru o parte dintre clujeni, Untold înseamnă mii și mii de oameni care sufocă orașul (am văzut recent un video cu o tipa ieșită pe jumătate din mașină care urla de fericire pe străzi dupa concertul cu Armin van Buuren – nu așa ceva vor să vadă clujenii), iar pentru o altă parte înseamnă bani, mulți bani, care le intră în buzunare. A doua categorie este cea care s-a lăcomit și la Caritas, dar, așa cum am spus, clujenii sunt în minoritate în Cluj, în acest moment.
  4. Boc încearcă să bucureștenizeze Clujul. După ce a avut eșecul vieții sale ca premier (poate pe nedrept, pentru că a acceptat să fie patronat fără rezerve de Băsescu), s-a retras la Cluj, pe care vrea să-l transforme într-un București și să-și ia revanșa în fața națiunii. Numai că umflă prea mult o minge care se va sparge. Clujenii adevărați au fost încântați să vadă că se modernizează Clujul, lăsat la 1900 de Funar, dar acum încep să înțeleagă că se transformă într-un fel de “circ”, cum ar spune ei, ceea ce nu le place. Clujul este un oraș medieval liniștit, cu oameni molcomi și la locul lor. În acest context, mă întreb cât la sută dintre participanții la Untold sunt clujeni (născuți în Cluj) și câți sunt studenți veniți la studii în Cluj, cât la sută sunt din alte orașe ale României, în special din București etc. Rezultatul mă face să mă gândesc la un singur lucru: Boc va face poc la Cluj, pentru că a umflat mingea prea tare, iar clujenii îl vor rejecta. Și își vor relua orașul medieval liniștit.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca