Spune mereu că ești (vei fi) fericit – cea mai sigură cale spre depresie

Spune mereu că ești fericit. Când te trezești spune: “azi îmi va merge bine” sau “azi este cea mai bună zi a mea”. Este drumul sigur spre depresie. De ce?

Pentru că aspiri spre ideea că normalitatea înseamnă o existență în care totul îți merge bine. Și crezi că o poți influența/determina printr-o gândire pozitivă.

Faci eforturi – gândești pozitiv, ca să ajungi la acea normalitate pozitivă.

Este drumul sigur spre depresie. Pentru că normalitatea nu e pozitivă. Drumul sigur spre o experiență psihică non-patologică este să accepți incertitudinea vieții.  Să accepți că starea de normalitate a vieții este una de incertitudine, iar rolul tău nu este să repari această stare de fapt. 

Se vor întâmpla o mulțime de lucruri, pozitive și negative – aceasta e realitatea. Iar acceptarea incertitudinii în viață, ca normalitate, te va scăpa de manifestări patologice, printre care, depresia. 

Rolul tău nu este să pui lumea într-o ordine pozitivă, pentru că această ordine nu există. Dacă te vei trezi dimineața și vei spune: totul va merge bine –  acest efort, această aspirație spre o normalitate ideală, va avea ca efect depresia. După un timp. Chiar dacă vei reuși o zi-două, o lună, un an, efortul tău de a pune lumea în ordine va fi sortit eșecului. Iar eșecul antrenează depresia.

Normal este să spui: voi avea o zi cu bune și cu rele. Voi lupta să fie bine. Nu va fi, este normal să fie așa.

Nu trăim într-un deșert în care nu plouă niciodată. Dupa vară vine iarnă. Cum ari fi să gândim pozitiv, ca să aducem vara, iarna? Și să nu reușim? E normal să vină iarna. Putem pleca în Egipt sau la Nisa, iarna, dar Paradisul nu există.

O viață sănătoasă mental înseamnă să accepți incertitudinea ca normalitate. Viața înseamnă diverse stări, care au loc în mod neașteptat. Acceptarea acestei realități ca normalitate, nu lupta pentru o normalitate care nu există, te va ajuta să-ți păstrezi sănătatea mintală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *