Spune mereu că ești (vei fi) fericit – cea mai sigură cale spre depresie

Spune mereu că ești fericit. Când te trezești spune: “azi îmi va merge bine” sau “azi este cea mai bună zi a mea”. Este drumul sigur spre depresie. De ce?

Pentru că aspiri spre ideea că normalitatea înseamnă o existență în care totul îți merge bine. Și crezi că o poți influența/determina printr-o gândire pozitivă.

Faci eforturi – gândești pozitiv, ca să ajungi la acea normalitate pozitivă.

Este drumul sigur spre depresie. Pentru că normalitatea nu e pozitivă. Drumul sigur spre o experiență psihică non-patologică este să accepți incertitudinea vieții.  Să accepți că starea de normalitate a vieții este una de incertitudine, iar rolul tău nu este să repari această stare de fapt. 

Se vor întâmpla o mulțime de lucruri, pozitive și negative – aceasta e realitatea. Iar acceptarea incertitudinii în viață, ca normalitate, te va scăpa de manifestări patologice, printre care, depresia. 

Rolul tău nu este să pui lumea într-o ordine pozitivă, pentru că această ordine nu există. Dacă te vei trezi dimineața și vei spune: totul va merge bine –  acest efort, această aspirație spre o normalitate ideală, va avea ca efect depresia. După un timp. Chiar dacă vei reuși o zi-două, o lună, un an, efortul tău de a pune lumea în ordine va fi sortit eșecului. Iar eșecul antrenează depresia.

Normal este să spui: voi avea o zi cu bune și cu rele. Voi lupta să fie bine. Nu va fi, este normal să fie așa.

Nu trăim într-un deșert în care nu plouă niciodată. Dupa vară vine iarnă. Cum ari fi să gândim pozitiv, ca să aducem vara, iarna? Și să nu reușim? E normal să vină iarna. Putem pleca în Egipt sau la Nisa, iarna, dar Paradisul nu există.

O viață sănătoasă mental înseamnă să accepți incertitudinea ca normalitate. Viața înseamnă diverse stări, care au loc în mod neașteptat. Acceptarea acestei realități ca normalitate, nu lupta pentru o normalitate care nu există, te va ajuta să-ți păstrezi sănătatea mintală.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca