Menu Close

Decriptaj: o tehnică de manipulare

Între 2000 și 2004 am realizat la Radio France Internationale România un talk-show săptămânal unde dezbăteam, împreună cu invitați din presă, politică, publicitate, relații publice, principalele moduri prin care erau manipulați oamenii în spațiul public, în săptămâna respectivă. Era singurul loc unde puteai sa vorbești liber în acea perioadă. Au trecut prin studioul meu o mulțime de cercetători, profesori, politicieni, jurnaliști, consilieri de relații publice politici și comerciali, publicitari foarte cunoscuți etc (invitam specialiști în funcție de domeniul în care era manipulată opinia publică în acea săptămână). Emisiunea era atât de interesantă, încât edițiile sale transcrise erau publicate integral în ziarul Cotidianul (un ziar de prestigiu în acea perioadă).

Voi relua pe blog analize scurte, de tip Decriptaj, cu privire la evenimentele care au loc în cursul săptămânii acum.

O tehnică de manipulare simplă, rezumată de înțelepciunea populară prin cuvintele “Hoțul strigă hoțul” este extrem de uzitată în aceste zile în spațiul public. Mai exact, mai mulți politicieni acuză Sistemul, serviciile de informații că sunt în spatele unor mutări de pe scena politică etc. Mai mult, anunță că ei sunt luptători contra Sistemului.

Tehnica de manipulare “hoțul strigă hoțul” este foarte simplă: atunci când ești într-o tabără, o critici cât mai mult posibil. Este cea mai bună acoperire ca să arăți că nu ești în tabăra respectivă. Despre Traian Băsescu, de exemplu, s-a spus mulți ani că este agent KGB. Și era cel mai aprig critic al Moscovei. Cea mai bună acoperire.

Deci cei care strigă cel mai aprig că se luptă cu serviciile secrete, cu sistemul dominat de Securitate, s-ar putea să facă parte exact din respectivul Sistem. Dar să strige împotriva lui ca să se acopere. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support