Decriptaj: o tehnică de manipulare

Între 2000 și 2004 am realizat la Radio France Internationale România un talk-show săptămânal unde dezbăteam, împreună cu invitați din presă, politică, publicitate, relații publice, principalele moduri prin care erau manipulați oamenii în spațiul public, în săptămâna respectivă. Era singurul loc unde puteai sa vorbești liber în acea perioadă. Au trecut prin studioul meu o mulțime de cercetători, profesori, politicieni, jurnaliști, consilieri de relații publice politici și comerciali, publicitari foarte cunoscuți etc (invitam specialiști în funcție de domeniul în care era manipulată opinia publică în acea săptămână). Emisiunea era atât de interesantă, încât edițiile sale transcrise erau publicate integral în ziarul Cotidianul (un ziar de prestigiu în acea perioadă).

Voi relua pe blog analize scurte, de tip Decriptaj, cu privire la evenimentele care au loc în cursul săptămânii acum.

O tehnică de manipulare simplă, rezumată de înțelepciunea populară prin cuvintele “Hoțul strigă hoțul” este extrem de uzitată în aceste zile în spațiul public. Mai exact, mai mulți politicieni acuză Sistemul, serviciile de informații că sunt în spatele unor mutări de pe scena politică etc. Mai mult, anunță că ei sunt luptători contra Sistemului.

Tehnica de manipulare “hoțul strigă hoțul” este foarte simplă: atunci când ești într-o tabără, o critici cât mai mult posibil. Este cea mai bună acoperire ca să arăți că nu ești în tabăra respectivă. Despre Traian Băsescu, de exemplu, s-a spus mulți ani că este agent KGB. Și era cel mai aprig critic al Moscovei. Cea mai bună acoperire.

Deci cei care strigă cel mai aprig că se luptă cu serviciile secrete, cu sistemul dominat de Securitate, s-ar putea să facă parte exact din respectivul Sistem. Dar să strige împotriva lui ca să se acopere. 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca