Dacă Dumnezeu ar avea consilieri?

V-ați gândit la asta? Dacă Dumnezeu ar avea consilieri care l-ar sfătui să pornească ploaia, să lovească cu fulgere, când și pe cine să ajute etc? Nu ne-am gândit la asta pentru că respectivii consilieri sunt nevăzuți. Și avem tendința să personalizăm puterea. Să proiectăm asupra persoanei vizibile toate atributele,  inclusiv cele decizionale. La fel cum procedăm în alte domenii unde se exercită puterea, cum este politica, de exemplu. Spunem: Iohannis a făcut cutare lucru, Firea vrea să facă și să dreagă, Dragnea a decis cutare lucru, fără să ne gândim că în spatele lor se află, nevăzuți, consilieri care le spun tot timpul ce să facă. Fiecare politician primește în fiecare dimineață punctaje, adică  mesajele pe care trebuie să le spună în ziua respectivă. Și el le spune, ca un papagal. Învățat de consilierii nevăzuți.

Practicăm acest tip de personalizare și în alte domenii. Chiar și în relații. Spunem: cutare a vrut să-mi facă rău, dar ne gândim mai puțin cine l-a sfătuit sau l-a determinat să facă asta. Cu cât persoanele respective sunt mai apropiate de noi, cu atât cresc șansele să le vedem consilierii. Probabil că dacă am locui în cer, într-un cartier apropiat de cel al lui Dumnezeu, i-am vedea și consilierii. Dar stăm departe, deci nu-i vedem. La Cotroceni sunt ziduri înalte și accesul este restricționat, deci nu putem vedea nici consilierii lui Iohannis. Chiar, dacă ar fi să-i enumerați, cu nume și domeniul de care se ocupă, ați putea să faceți asta? Nu, pentru că Iohannis ocupă tot spațiul public. Tot așa cum Dumnezeu ocupă multe locuri pe icoane. Niciun consilier nu apare acolo. Dacă ar apărea, lumea s-ar ruga direct lor și le-ar plăti acatiste, deci Dumnezeu nu ar mai avea nicio putere. Cum arată Dumnezeu? E simplu, un bătrân cu barbă. Cum arată consilierii săi? Habar n-am.  Deci nu există.

Personalizăm, atribuim puterea persoanei pe care o vedem. Ceea ce este o greșeală. Pentru că cei care decid ceea ce putem să vedem, ne manipulează. Cum putem schimba asta? Simplu: prin conștientizarea acțiunii pe care o performăm. Dacă ne vom da seama că personalizăm puterea, că atribuim decizii și puteri celor pe care-i vedem, nu se va mai întâmpla asta. O tehnică recunoscută ca atare nu mai este o tehnică. Dacă îți dai seama de acțiunile tale și de efectele lor asupra ta, îți vei schimba modul de acțiune, iar vechile efecte vor dispărea. Și vei începe să vezi lucruri noi. Vei începe să vezi nevăzutul, iar primul efect va fi că vei începe să vezi consilierii. Dacă e POSIBIL ca Dumnezeu să aibă consilieri, cine sunt? E posibil să fie chiar slujbașii Bisericii, pentru că, practic, ei ne spun ce gândește sau face Dumnezeu. Deci ar putea fi consilierii săi, deși sunt deghizați în slujbași umili. Tot ei țin locul lui Dumnezeu, când e absent.

Foarte important: puterea nu este exercitată de ceea ce se vede. Iar oamenii sunt suma influențelor. Noi suntem un construct generat de acțiunile celorlalți asupra noastră. Nu vi s-a întâmplat să adoptați gesturi, ticuri verbale ale iubitului/iubitei/soțului/prietenului bun/prietenei bune? V-a influențat fără să vă dați seama. Cât din viziunea asupra vieții este ceea ce ați învățat în familie/școală? Foarte mult. Dacă în fiecare zi, timp de două săptămâni, v-ar spune câte o persoană (alta de fiecare dată) că sunteți galbeni la față și arătați rău, la finalul perioadei chiar v-ați simți rău și ați fi galbeni (dar despre influența celorlalți asupra noastră concretizată prin înțelepciunea populară, “spune-mi cu cine umbli, ca să-ți spun cine ești”, într-un viitor articol).

Nu ceea ce se vede contează. Nu intrați în jocul păpușarilor, care vă flutură marionete prin fața ochilor. Nu vă jucați cu păpușile. Căutați păpușarii care și în cazul marionetelor sunt ascunși, îmbrăcați în negru, ca să nu fie văzuți. Interesant, nu?

Consilierul tău cine este? Cine-ți determină acțiunile? Cine ești de fapt, tu? Simplu: ești cel care te sfătuiește

Cum se traduce asta pe Facebook? Într-un viitor articol 🙂

One Reply to “Dacă Dumnezeu ar avea consilieri?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *