Cum să educi voința – exercițiu simplu

Voința, motor al activităților noastre zilnice, se educă. Așa cum creierul nefolosit se atrofiază, tot așa și voința neantrenată ne lasă baltă în momentele cele mai grele. Pentru educarea ei vă propun un exercițiu extrem de simplu:

Încercați să faceți același lucru, în fiecare zi, la aceeași oră. Orice lucru, oricât de simplu ar fi – să beți un pahar cu apă, să vă uitați la ceas, să duceți mâna la nas etc – trebuie făcut în fiecare zi, la aceeași oră. La început vi se va părea foarte ușor – să duci mâna la nas în fiecare zi la ora 15.00 fix pare ușor – dar va deveni din ce în ce mai greu de pus în practică, pe măsură ce vor trece zilele. La ora 15 veți avea altceva de făcut, exact la ora 15 va suna telefonul, veți uita etc.

Dar dacă veți continua exercițiul timp de o lună, voința dumneavoastră se va educa, va deveni mai puternică, pentru că o veți antrena zilnic, exact așa cum îți antrenezi mușchii la sală. Iar la finalul lunii veți putea să îndepliniți orice vă propuneți, pentru că voința puternică și antrenată vă va fi alături, ca să vă susțină. Va vrea să continue să lucreze, pentru că a fost antrenată. Și veți vedea cum poate face minuni.

Voi reveni și cu alte exerciții psiho-pedagogice.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca