Iată câteva premise:
– animalele au succes in retelele sociale. Pisicile, cainii etc au mai mult succes in retelele sociale decat oamenii. Sa fii pisica sau caine genereaza mai mult angajament si relatii emotionale, decat sa fii om. Asadar, oamenii vor deveni pisici si caini pentru a-si creste valoarea postarilor (pentru a le face atractive pe baza valorilor de succes din Social Media)
– cuvantul de baza al transformarilor din Social Media este “facil”. Animalele iubesc NECONDITIONAT, deci este mai SIMPLU (“FACIL”) sa iubesti o pisica, decat un om. Este mai simplu sa-ti manifesti sentimentele public, online, fata de un animal, decat fata de un om. Este mai simplu sa-i spui unui animal ca este “dragut” sau “amuzant”, decat unui om (scade riscul unui impact/feed-back negativ). Unui animal poti sa-i spui si ca arata “prostut”. Unui om, nu 🙂 . Animalele de companie sunt mereu amuzante. Amuzamentul cautioneaza.
– reprezentarea oamenilor prin animale apare deja in retelele sociale prin categorii hibrid: oamenii dialogheaza cu pisici (asta le creste valoarea contului, nu pe baza continutului, ci prin reprezentarea animaliera), exista conturi ale unor animale de companie sau pagini, pe Fyuse (retea sociala 3 D) exista deja un hashtag #me care acompaniaza o fotografie cu animalul de companie care performeaza o actiune – mesajul fotografiei 3 D este ca tu performezi actiunea reprezentata prin animal (de exemplu, un caine este prezentat cu o minge de tenis si o sapca, ceea ce inseamna ca proprietarul pleaca la tenis).
– animalele creeaza demult relatii de tip familial cu stapanii. Proprietarii de pisici sunt “tatii” sau “mamele” lor, animalele de companie sunt privite ca niste “copii”, niste membri ai familiei, se umanizeaza. Copilul tau seamana cu tine, “copilul tau animal” este, si el, o reprezentare a ta. Paranteza: nu vi s-a observat niciodata sa observati, pe strada, caini care seamana cu stapanii? Si invers. Mie mi s-a spus ca pisica mea seamana cu mine si mi s-a parut ciudat 🙂. Relatiile de afectiune de tip familial, create intre proprietar si animal, se transpun prin relatii afective si sociale extrem de stranse in retea. Bebelusul, ca element central de viralizare a mesajului, este in competitie directa cu animalele de companie. Si deja se pare ca a fost intrecut. Copilul tau esti tu. Animalul tau de companie esti tu. “Fratia mamelor”, element catalizator al relatiilor sociale este pe care de a fi intrecuta de “Fratia proprietarilor si iubitorilor de animale”
– este mai usor (facil!) sa identifici persoanele care-ti sunt asemanatoare in retea, daca ele se prezinta sub forma de animale. Pisicile se recunosc mai usor intre ele, la fel si tigroaicele etc, fata de doua persoane de sex feminin sau masculin care se simt asemanatoare pentru ca…? Ai urechi la fel? Suntem aceeasi specie? Cum iti dai seama? La animale e simplu 🙂
– aceasta trecere de la om la animal a fost pregatita de retelele sociale. Primul pas au fost stickerele de pe Facebook. Personajele celebre, ca Mugsy (catelul), ne reprezentau si ne reprezinta in continuare, in retea. Un caine indragostit pe care il postam intr-un comentariu este o reprezentare a noastra. Ne reprezentam prin cainele respectiv. Un caine care danseaza cu o vulpita (iar intre ei se afla o inima) suntem de fapt noi: eu si interlocutorul meu, reprezentati prin animale.
– Snapchat a facut un pas important, prin introducerea filtrelor care iti permit sa te reprezinti ca o categorie hibrida om-animal: oameni cu urechiuse de catel sau de iepuras, cu nasuc etc. Faptul ca aceasta categorie a fost preluata de vedete, o va transforma (a transformat-o deja intr-o moda). Este o categorie hibrida care anunta trecerea totala la reprezentari animaliere in retelele sociale.
– finalul acestei treceri va avea loc in comunicarea 3 D, unde ne vom face avataruri. Reprezentari ale noastre 100% fictionale. Acum postam fotografii cu elemente ale unor animale (nas, urechi etc). In 3 D, animalul va fi complet, sub forma unei reprezentari 3 D.
Teoria este in lucru. Voi reveni cu detalii. Citiți aici opinia mea despre Snapchat