Teorii Social Media enunțate de mine care s-au adeverit

Teorii Social Media enunțate de mine care s-au adeverit

1. Vom abandona alfabetul scris și vom comunica prin imagini în rețelele sociale. Teorie enunțată în 2010, validată la cel de-al XIV-lea Congres al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației (cel mai prestigios for științific francez în domeniu) și publicată la Editura Harmattan, Paris, în 2015.
Teoria a fost validată și prin practică: scriem din ce în ce mai puțin și comunicăm din ce în ce mai mult prin imagini, în rețelele sociale (au apărut platforme bazate exclusiv pe comunicarea prin imagini și sunt preferate din ce în ce mai mult de utilizatori: Instagram, Snpachat, stickerele, gif-urile etc).

În 2013 anunțam că vom trece la comunicare video live în rețelele sociale. Care a avut loc în 2015 – Facebook a introdus live-ul.

În 2014 anunțam că vom comunica prin intermediul video-ului de tip storytelling (poveste – basm). În 2017 Facebook și Instagram au introdus Povestea video cu caractere ficționale, story-ul video. Povestea video = Videostorytelling

2. Ficțiunea înlocuiește realitatea în online. În 2010 anunțam că ficțiunea va înlocui realitatea în online și vor apărea știrile false în domenii precum Social, Politic, Economie etc. Ceea ce preziceam în 2010, s-a întâmplat în 2017: acum toată lumea vorbește despre fake news. Teoria a fost publicată în primul Manual de Jurnalism Online, la Editura Tritonic, în 2015.

Ca urmare, am continuat cercetările pe această temă și am elaborat primul Cod Etic Social Media. 

Tot pe baza acestei Teorii, am anunțat, în 2010, că genul de succes în Social Media va fi storytellingul, o poveste construită pe structura basmului, în care persoanele devin personaje asemănătoare celor propuse de Vladimir Propp în cartea sa “Morfologia basmului”. În ultimii ani storytellingul a devenit cel mai eficient ambalaj al  informației în rețelele sociale. Tot în 2014 anunțam, pe baza  primei mele Teorii, că storytellingul scris va fi urmat de storytellingul video (de basmul video cu caractere ficționale). În 2017 Facebook și Instagram au introdus Povestea video cu caractere ficționale. Povestea video = Videostorytelling, basm video cu caractere ficționale.

3. Relatia inlocuieste Informatia. Conform aceste Teorii, este mai importanta, in retelele sociale, relatia cu producatorul informatiei, decat valoarea în sine a informatiei. Valoarea relației (pozitivă sau negativă) determină valoarea informatiei.  Teorie publicata in primul primul manual de Social Media, Tehnici de comunicare în Social Media, Editura Polirom, 2011. Se întămplă azi. Aceeași informație este receptată diferit în funcție de relație de prietenie, simpatie/antipatie cu cel care a publicat-o. Crezi ce spune cineva, pentru că este prietenul tău, nu pentru că spune adevărul.

4. Oamenii se vor transforma în animale în rețelele sociale. Este o Teorie enunțată în mai 2017. Iphone X a introdus de curând reprezentarea animalieră a interlocutorului. Premisele le găsiți aici

5. Ne vom căsători și vom face copii cu telefonul mobil, care va fi o reprezentare situată la granița dintre virtual și real, cum sunt Pokemonii. Telefoanele mobile vor dispărea, iar asistenții personali, care le vor lua locul (personaje centrale în Web 3.0) vor ocupa în viața noastră un rol atât de important, încât nu vom mai putea trăi fără ei/ele. Dacă nu puteți rezista fără să consultați des telefonul mobil, înseamnă că Teoria mea se va adeveri (ca și celelalte). Telefonul mobil este precursorul acestui asistent personal care, începînd din 2018 va avea reprezentări 3 D etc. Citiți aici. Ne vom căsători cu asistentul Pokemon vom face copii cu Pokemoni, într-o viață în care relația interumană va fi înlocuită de relația Om-Platformă. Anunțul făcut de Mark Zuckerberg acum 2 săptămâni este o primă confirmare a Teoriei mele. Creatorul Facebook a anunțat că strategia pe 10 a ani a Facebook se bazează pe două direcții: pe construirea unor personaje asemănătoare filtrelor de pe Snapchat, cu însușiri de Pokemon.

Update: de Dragobete 2018, 250 de persoane au fugit prin parcul Herăstrău în căutarea unor Pokemoni Legendari, care erau vizibili doar trei ore. Ei urmau să fie prinși și crescuți în telefon. Principiul Lolitei: sunt prinși, crescuți în telefon, apoi când ajung la vârsta maturității, vor fi parteneri. Citește aici despre evoluțiiile algoritmilor dotați cu Inteligența Artificială

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca