1. Vom comunica toți ca pe Snapchat
Acum 4 ani, anunțam că storytellingul va fi înlocuit de videostorytelling (care a apărut și se numește Instastory pe Instagram, Story pe Facebook sau Snapchat, de unde a și pornit de fapt), ca o consecință firească a abandonării alfabetului scris și a trecerii la comunicarea prin imagini (teoria mea), precum și a infantilizării generată de rețelele sociale (în special Facebook, care ne invită mereu să rămânem copii, să abandonăm realitatea pentru ficțiune și să devenim consumatori de povești). Previziunea mea s-a îndeplinit: a apărut Snapchat al cărui principal instrument de comunicare este videostorytellingul (story-ul video)- povestea video cu personaje. Adoptă și tu acest nou limbaj de comunicare (povestea video), pentru că în curând va fi cel mai eficient mod de ambalare al mesajului. Așa cum storytellingul a detronat toate celelalte genuri publicistice scrise, în rețelele sociale, videostorytellingul (adoptat și de Facebook) va deveni cel mai uzitat și în curând, singurul mod de exprimare în rețelele sociale.
Update 2018 – am avut dreptate – toată lumea s-a mutat pe Instagram și comunică prin story-urile video, care acum se numesc instastory.
2. Snapchat crește rapid, în timp ce Facebook regresează
Pe plan mondial, Snapchat și Instagram cresc foarte rapid, iar Facebook scade (utilizatorii nu-și închid conturile, dar se retrag, adică petrec mai mult timp pe Instagram și pe Snapchat, decât pe Facebook). Acest tip de comportament validează, încă o dată, Teoria mea: comunicăm din ce în ce mai mult prin imagini și din ce în ce mai puțin prin text. Storytellingul, care este poveste de tip text, va fi înlocuit de videostorytelling, care este o poveste în imagini. Facebook a sesizat acest trend al pieței și a integrat videostorytellingul (povestea video) printre opțiunile fiecărui cont. Dacă Facebook a sesizat această tendință și a integrat-o, ar trebui să o observi și tu. Și să începi să o exersezi. În curând poveștile cu personaje, videostorytellingurile, vor inunda rețelele sociale. Vom fi personaje și vom spune povești. Dacă ai îndoieli în privința acestui subiect, uite-te pe Facebook în aceste zile, câtă lume merge la Comic Con și postează de acolo. Toți, iubitori de personaje, de jocuri, de realitatea augmentată. Al cărei debut sunt poveștile cu personaje.
3. Snapchat te pregătește pentru ceea ce urmează
Poveștile cu personaje (videostorytellingul) ne pregătesc pentru 3 D, care va debuta pe Messengerul Facebook, unde ne vom reprezenta prin avataruri, care sunt exact versiunea 3 D a filtrelor de pe Snapchat. Ne vom reprezenta prin personaje, prin avataruri care sunt prefațate de aplicațiile de tip Bitmoji, Bistrips, filtrele animaliere de pe Snapchat, cele care ne fac să arătăm mai frumoși, mai amuzanți, interesanți etc. Rețelele sociale înseamnă un spațiu al evaziunii – prin intermediul lor evadăm din realitate, care este tristă, urîtă, neinteresantă. Nimeni nu va mai fi interesat să vadă persoane în 3 D – le vedem destul în viața reală și fugim de ele. Nici acum nu vrem să vedem persoane reale în rețelele sociale. Selfie-urile sunt un spațiu al teatralizării, unde punem în scenă o reprezentare a noastră, mult mai frumoasă, decât cea din realitate, adică fugim de ceea ce suntem în realitate. Selfie-urile reprezintă personaje, nu persoane. Mulți utilizatori (de fapt, utilizatoare) preferă Snapchat, pentru că filtrele de acolo le acoperă sau le sublimează imprefecțiunile. Personajele care ne așteaptă în 3 D vor sublima complet perfecțiunile, vor fi reprezentări interesante ale noastre, proiective (prințesa războinică) etc, interesante în comparație cu persoanele din realitate. Vor continua realitatea virtuală cu care sunt obișnuiți utilizatorii jocurilor pe calculator (revenim la Comic Con?), iar adolescenții/copii dar și adulții petrec din ce în ce mai mult timp în aceste jocuri – deci trebuie să fii și tu acolo. Altfel vei rămâne singur, într-o lume care se schimbă rapid, din ce în ce mai greu de înțeles. Intră pe Snapchat – te pregătește pentru ce va urma
5. Nu te vor mai asculta copiii
Copiii suntem noi, utilizatorii rețelelor sociale. Facebook și celelalte rețele ne încurajează cât mai mult să ne infantilizăm, să rămânem copii, să nu ne maturizăm niciodată. Ne invită mereu să ne jucăm, prin aplicații care îți spun cu cine te vei căsători, cine te iubește, când vei muri etc, prin reprezentări de tip desene animate, cum sunt stickerele (stickerele au fost precursoarele filtrelor de pe Snapchat și ne-au pregătit pentru ele), prin recursul exclusiv la emoții (butoanele de reacții de pe Facebook se adresează exclusiv emoțiilor, nu rațiunii – îmi place, nu îmi place, iubesc, sunt trist etc), întrucât exercițiul rațional/cognitiv este un semn al trecerii la etapa adolescenței/maturității etc. Facebook, Snapchat, Instragram etc, ne păstrează mereu în vârsta de aur a vieții noastre, adică ne făgăduiesc tinerețe veșnică, ceea ce ar fi un fel de echivalent al Raiului. În rețelele sociale suntem într-un Rai fără final, în care ne vom juca mereu, vom fi mereu tineri (indiferent de vârsta biologică) și nu vom muri niciodată.
Rețelele social mai au un motiv pentru care ne mențin în stadiul de copii. Copiii, atât timp cât se joacă și trăiesc emoții pozitive nu sunt critici. Nu se revoltă, nu critică și nu vor să schimbe sistemul. În acest caz, Facebook, de exemplu. Ați auzit până acum despre o revoltă față de sistemul prin care ne gestionează Facebook? Este un sistem nedemocratic, asemănător celui descris în cartea ‘1984’. Dacă ai o nemulțumire pe Facebook, de exemplu raportezi un cont fals, nu există nicio persoană cu care poți comunica – vei comunica cu platforma, un fel de autoritate imanentă, care îți va da un răspuns. Un răspuns cu care poți fi de acord sau nu. Platforma poate să închidă sau nu contul fals. Iar tu trebuie sa fii de acord cu răspunsul. Nu poți să faci apel la o instanță superioară, nu poți să discuți cu un superior ierarhic (al cui? al platformei care ți-a răspuns?) Trebuie să te mulțumești cu răspunsul primit și să continui să te joci împreună cu ceilalți copii. Dacă Facebook ar oferi un spațiu de dezvoltare cognitivă pentru adulți, i-ar fi mult mai greu să genereze relația cu utilizatorii: aceștia ar fi critici, raționali și nu s-a mulțumi cu răspunsul unui robot. Ar cere un sistem democratic de gestionare al rețelei. Iar rețeaua ar exploda, pentru că profiturile pe care le realizează se bazează tocmai pe faptul că utilizatorii nu se gândesc foarte mult la tot ce face rețeaua – cu datele personale de exemplu. Deci rețelele ne vor încuraja și ne vor cere din ce în ce mai mult să comunicăm ca niște copii. Iar dacă nu vei comunica ca un copil, te vei trezi la poarta închisă a grădiniței.
Nici acum dacă discuți de pe poziția unui adult cu copiii, nu te vor asculta. În rețelele sociale suntem toți copii. Deci vino și tu. Deschide-ți cont de Snapchat, altfel nu vei mai fi primit în noua lume care evoluează fantastic de rapid. Facebook a anunțat în planul său pe următorii 10 ani, că va continua pe linia deschisă de Snapchat, adică se va transforma pentru a semăna cât mai mult cu Snapchat și cu….Pokemon Go. Dar despre acest subiect, în viitorul articol 🙂