O să ne căsătorim cu telefonul mobil

Telefonul mobil este acum cel mai bun prieten. Ne uităm la el din 10 în 10 minute, ne spune tot ce vrem să aflăm, ne oferă starea de bine, informații, (după ce ne vom instala toți asistentul personal va avea grijă de noi, ne va da sfaturi, ne va ajuta să fim mai sănătoși – deja o face printr-o mulțime de aplicații), va deveni indispensabil. Deja este.

Nu mai putem trăi fără el. Îi simțim lipsa. Ne oferă împlinire și emoții pozitive. Exact ca un partener. Intri pe telefon exact ca și cum ți-ai lua de mână prietenul/prietena.

Ce-l ține încă în “friendzone” și îl împiedică să fie partenerul nostru? Forma. Nu are o forma conformă unui partener din Web 2.0. Dar în Web 3.0 va avea o altă formă. Va fi această formă ispititoare? Suficient de mult încât să invităm telefonul la cină?

În Web 3.0, în 3 D, în care vom fi toți personaje și vom lua toți forma pe care ne-o dorim, prin intermediul avatarurilor, va avea și telefonul o formă umanoidă?

Cu siguranță da.

Previziunile mele au căpătat și ele o formă săptămânile trecute când Mark Zuckerberg a anunțat strategia pe viitorii 10 ani a Facebook. Care se axează pe două cuvinte-cheie:  Snapchat și  Pokemon Go.  Pokemonii erau și mai sunt încă, niște reprezentări la granița dintre virtual și real: căutam o creatură virtuală într-un mediu real, pe străzi, în parcuri. Și ne jucam cu ea. Este stadiul infantil al unei relații. Ne jucăm între noi, apoi ne maturizăm și trecem la alte etape relaționale. Pokemonii se maturizează și ei: în ultimele versiuni ale jocului au început să comunice între ei. Sunt în “școala primară” și avansează rapid.

Vor înlocui telefonul. Telefonul va fi un fel de Pokemon, un partener cu forma dorită de noi, care ne va însoți mereu, treaz oricând pentru noi, nu va divorța niciodată, nu va îmbătrâni și nu se va îmbolnăvi. Deja se vorbește despre forme de anxietate pe care le dezvoltă în viața reală cei care stau mult pe Facebook. Pe Facebook lucrurile sunt mult diferite și mult mai ușoare, față de ceea ce se întâmplă în viața reală. După ce te-ai obișnuit să petreci mult timp în compania partenerului virtual Pokemonul-cu-numele-care-iti-place-tie, ti se va părea extrem de dificil să construiești o relație cu o persoană reală. Cu probleme reale, cu o personalitate pe care nu o controlezi tu, cu boli, cu toate, cu riduri….cu burtă… 🙂

Vi se pare că realitatea virtuală este o chestiune departe de noi? Uitați-vă câtă llume a mers zilele acestea la Comic Con. Uitați-vă câtă lume trăiește în lumea virtuală a jocurilor pe calculator. Unde se reprezintă printr-un personaj, leagă relații cu alte personaje și trăiește o viață foarte intensă acolo, exact așa cum va trăi cu Pokemonul în rețelele sociale, virtuale, pe Facebook. Adică cu telefonul.

Care nu va mai avea forma telefonului. O altă previziune a mea care se îndeplinește. Mark Zuckerberk a anunțat că telefonul, în forma actuală, va dispărea. Facebook va dezvolta niște aplicații 3 D care vor face telefonul inutil. Și televizorul la fel. Zuckerberg a anunțat că aplicațiile Facebook vor proiecta pe pereți ecrane unde vei viziona programe tv, fără să mai ai nevoie de televizor. Și vei recepta mesajele Facebook tot prin niște aplicații construite de rețea care vor face telefonul inutil. Deci telefonul va avea avea formă, virtuală, 3 D, care te va ajuta să-l consideri mai mult decît un prieten. Bun, dar cu limite dreptunghiulare 🙂

E normal ca Mark Zuckerberg să dorească eliminarea telefonului, în forma sa actuală. La prezentarea strategiei pe 10 ani, el a anunțat că are o mare frustrare (citat literal): aceea că Facebook nu a reușit să lanseze pe piață un smartphone propriu. Și are dreptate: în acest moment toți producătorii de smartphone-uri câștigă bani de pe urma Facebook – cât la sută din timpul petrecut de utilizatori pe telefon este dedicat Facebook-ului? O mare parte. Chiar cea mai mare parte am putea spune. Deci Facebook dorește să elimine telefoanele de pe piață, a anunțat că va face acest lucru în următorii 10 ani, iar locul lor va fi luat de niște aplicații 3 D. Care vor lua forma dorită de noi. Și vor avea încorporat asistentul personal pe care care Google l-a lansat deja și e disponibil pe telefonul tău, iar Facebook a anunțat că-l va lansa din toamnă.  Ceea ce va transforma partenerul tău într-un bun sfătuitor. Indispensabil, bun sfătuitor, mereu prezent, într-o formă dezirabilă, prezent pe viață, necertareț 🙂

Te vei căsători cu el?

Dacă nu noi, copiii noștri?

Notă: Să ne aducem aminte că au existat vemuri când telefonul era fix – era fixat într-un loc din casă, printr-un fir și nu-l luam peste tot cu noi. De ce? Pentru că nu aveam nevoie de el. Acum nu mai putem trăi fără el. Și asta s-a întâmplat nu la începutul secolului, ci acum 20 de ani. Acum 20 de ani nici nu știam clar ce este internetul, pentru că abia apăruse. Ce va fi peste 15 ani? Putem să ne gândim puțin la asta?

Strategia Facebook pentru următorii 10 ani o găsiți aici

În 2010, când spuneam că vom abandona alfabetul scris și vom comunica prin imagini, nu credea nimeni, nu apăruse Instagram. Acum, Teoria mea, expusă atunci s-a validat azi prin practică. Citiți aici toate Teoriile mele Social Media care s-au adeverit

Acest text conține idei originale este proprietatea lect. univ. dr. Horea Mihai Bădău și nu poate fi reprodus parțial sau integral fără acordul autorului

@copyright 2017

3 Replies to “O să ne căsătorim cu telefonul mobil”

  1. Da.. Ai mare dreptate… Eu chiar glumeam in una din seri si ii ziceam soțului ca e cu girlfriend.. Telefonul.. Ca e pe el cum zici..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *